Artrose.

Wat kunnen wij betekenen?
Voelen uw gewrichten stijf aan? Doet het pijn als u beweegt? En heeft u moeite met lopen? Dan kan dit wijzen op artrose. Bij deze aandoening is er sprake van slijtage in een gewricht, meestal de heup of de knie. Hierdoor kan bewegen moeilijker gaan of zelfs pijn doen. Terwijl goed en verstandig bewegen juist dé remedie is tegen artroseklachten.

Uw fysiotherapeut kan u helpen om weer beter te bewegen. Tijdens oefeningen leert u het betreffende gewricht optimaal te gebruiken. Onder deskundige begeleiding van uw fysiotherapeut ontdekt u wat uw lichaam aankan. Bij een succesvolle therapie zal de pijn afnemen of zelfs verdwijnen.

Wat is artrose?
Bij artrose wordt het kraakbeen rondom een gewricht slechter. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een ongeval, overgewicht of overbelasting door zwaar lichamelijk werk of intensief sporten. Ook aanleg of te weinig bewegen – bij een zittend beroep – kan artrose veroorzaken.

Als gevolg van artrose wordt bewegen moeizamer en pijnlijker. Ook kunt u te maken krijgen met stijfheid in het gewricht, slappe spieren en een verminderde conditie. Uw klachten kunnen leiden tot beperkingen thuis of op uw werk.

Behandeling
In overleg met u stelt uw fysiotherapeut een behandelplan op. Dit bestaat onder meer uit oefeningen om de spieren rond het betreffende gewricht te trainen. Ook doet u oefeningen om uw houding, manier van bewegen en conditie te verbeteren. De oefentherapie kan zowel individueel als groepsgewijs plaatsvinden.

Daarnaast krijgt u advies hoe u in het dagelijks leven het best kunt omgaan met de pijn en stijfheid. Zo krijgt u meer vertrouwen in uw eigen lichaam. Mocht het nodig zijn, dan leert u tevens goed te lopen met een kruk of stok. Is uw artrose zo ernstig dat u een prothese nodig heeft? Dan kan uw fysiotherapeut ook een rol spelen in de revalidatie na de operatie.

Meer weten?
Bekijk hier de brochure ‘Leren leven met pijnlijke en stijve gewrichten’ of neem contact op met een van onze assistentes.