Bekkenbodemtherapie.

Voor wie?
Bekkenbodemtherapie is bedoeld voor mannen en vrouwen met klachten in het bekkengebied. Deze kunnen al dan niet samenhangen met bijvoorbeeld een zwangerschap, de overgang of een operatie in het bekken-buikgebied. Bekkenbodemtherapie kan uitkomst bieden bij de volgende klachten:

  • Ongewild urine- of ontlastingverlies (incontinentie)
  • Seksuele problemen (door problemen met de bekkenbodem)
  • Moeilijke stoelgang
  • Verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijn in de onderbuik, bij de anus of aan de geslachtsdelen

Wat is het doel?
De bekkenfysiotherapie richt zich op het beheersen en versterken van de spieren van uw bekkenbodem. Onze bekkenfysiotherapeute Tamara Veldman leert u de spieren te voelen en bewust te gebruiken (aanspannen/ontspannen). Dit in relatie tot uw ademhaling, lichaamshouding en beweging. Hierbij kan zij gebruik maken van echografische controle. Het uiteindelijke doel van de behandeling is uiteraard afhankelijk van de aard van de klacht. U kunt zich samen met uw bekkenfysiotherapeute bijvoorbeeld richten op pijnvermindering en/of optimalisering van de controle over urine en ontlasting.

Hoe ziet het programma eruit?
De behandeling duurt ongeveer 6 weken. Tijdens uw eerste bezoek bespreekt u met uw fysiotherapeute mogelijke factoren die van invloed zijn op uw klacht. Vervolgens vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Hierbij bekijkt de fysiotherapeut uw algemene lichaamshouding en de specifieke kenmerken van uw bekkenbodem. Indien nodig krijgt u een lijst mee naar huis, waarop u
gedurende 24 uur uw toiletbezoek moet bijhouden.

Tijdens de behandeling krijgt u enerzijds voorlichting. Bijvoorbeeld hoe u onnodige druk op de bekkenbodem kunt voorkomen. Anderzijds gaat u aan de slag met oefeningen. Hierdoor leert u de spieren van uw bekkenbodem op een goede manier te gebruiken. De volgende stap is dat deze bewegingen deel gaan uitmaken van uw dagelijkse bezigheden.

Hoe zit het met de vergoeding?
Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt de bekkenbodemtherapie over het algemeen door uw zorgverzekeraar vergoed. U kunt dit nakijken in de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering.

Meer weten?
Voor eventuele vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met onze baliemedewerksters of Tamara Veldman, bekkenfysiotherapeute.