Claudicatio Intermittens / Etalagebenen.

Intermittens, beter bekend als etalagebenen, is een aandoening aan de vaten in het lichaam. Deze aandoening openbaart zich tijdens het wandelen, waardoor u door pijnklachten in de benen niet meer verder kunt gaan. Wanneer u even pauze neemt, zakt de pijn en kunt u weer een gelijke afstand wandelen.

Maar wat gebeurt er nu precies en waardoor is dit ontstaan?
Risicofactoren De grootste risicofactoren voor het ontstaan van Claudicatio Intermittens zijn: – Roken – Hoge bloeddruk – Hoog cholesterogehalte – Diabetes Mellitus – Een passieve levensstijl – Overgewicht – Erfelijke aanleg

Wat is het?
Tijdens het wandelen hebben de spieren in het lichaam meer zuurstofrijk bloed nodig om te kunnen functioneren dan wanneer we niets doen. Wanneer er vernauwingen in de vaten zijn ontstaan, kan hierdoor minder zuurstofrijk bloed naar de spieren vervoerd worden. Hierdoor komen de spieren zuurstofrijk bloed tekort en kunnen zij niet meer goed functioneren. Om deze reden kunt u op dat moment niet meer verder wandelen. Als u rust neemt, is er minder zuurstofrijk bloed nodig en kunnen de spieren weer herstellen. Nu kunt u weer een stuk wandelen!

Hoe ziet het programma eruit?
Wilt u graag uw loopafstand weer vergroten? Daarbij kunnen wij u helpen door middel van Gesuperviseerde LoopTherapie! In het programma kunt u samen trainen met mensen met dezelfde aandoening, wordt u geactiveerd in uw dagelijks leven en krijgt u adviezen voor een gezonde levensstijl. U wordt getraind door een gespecialiseerde Claudicatio Fysiotherapeut. Er zijn veel variaties mogelijk bij de Gesuperviseerde LoopTherapie, namelijk lopen op een loopband, fietsen, roeien, krachttraining voor de grote spiergroepen en sport & spel!

Met wie werken we samen?
Om in aanmerking te komen voor de Gesuperviseerde LoopTherapie vanuit de basisverzekering, is er een verwijzing nodig via uw huisarts of een vaatchirurg. U kunt via de specialist verwezen worden via het ClaudicatioNet, waar onze Claudicatio Fysiotherapeute Manouk van Woerkom bij aangesloten is.

Hoe zit het met de vergoeding?
Vanaf 2017 worden 37 behandelingen Gesuperviseerde LoopTherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met een verwijzing van de huisarts of specialist! Dit wil zeggen dat patiënten geen aanvullende verzekering nodig hebben om een traject GLT met daarin 37 behandelingen vergoed te krijgen. Let op: er zal eerst gedeclareerd worden vanuit uw eigen risico omdat de 37 behandelingen uit de basisverzekering komen.

Meer weten?
Voor eventuele vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Manouk van Woerkom, via telefoon: 0252-620600 of info@verheulenweerman.nl