Etalagebenen

Wat kunnen wij betekenen?
Krijgt u na een stukje lopen pijn, kramp of vermoeidheid in uw been? En zakt dit ook snel weer weg als u stilstaat? Grote kans dat u lijdt aan etalagebenen (claudicatio intermittens). De klachten kunnen ook pas merkbaar worden als u sneller gaat lopen of fietst. Of als u de trap op loopt of op moeilijker begaanbaar terrein loopt. Denk bijvoorbeeld aan het bos of het strand. Bij kou kunt u eveneens sneller klachten krijgen.

Vermoedt u dat u last heeft van etalagebenen? Dan raden we u aan eens langs te komen. Met een goede behandeling kunnen we zorgen dat de klachten niet verder toenemen – of zelfs afnemen. De behandeling is erop gericht om de klachten te beperken en de risicofactoren voor aderverkalking te verminderen.

Wat zijn etalagebenen?
Zijn de slagaders in uw been vernauwd, als gevolg van aderverkalking? Dan zorgt dit voor een verminderde aanvoer van bloed en zuurstof naar uw beenspieren. Dit kan tijdens het lopen pijnklachten opleveren in uw voet, kuit, dijbeen of bil. Door even stil te staan kan het zuurstoftekort worden aangevuld, waardoor de pijnklachten verdwijnen. Vandaar ook de naam van deze aandoening; als u in een winkelstraat steeds even stilstaat om de pijn te laten zakken, lijkt het net of u een etalage bekijkt.

Heeft u langer last van etalagebenen? Dan kan dit leiden tot een verminderde conditie, koude voeten of verdikte teennagels. Ook kunt u last krijgen van slecht genezende wondjes aan voet of been.

Behandeling
Uw fysiotherapeut geeft u advies en voorlichting hoe u het best kunt omgaan met deze aandoening. Nu én in de toekomst. Wilt u blijvend resultaat boeken? Dan is immers vaak een gedragsverandering nodig. Tijdens fysiotherapie leert u verder om goed te bewegen. Door middel van looptraining kan uw coördinatie verbeteren. Samen met uw fysiotherapeut kunt u ook andere vaardigheden trainen, zoals traplopen.

In sommige gevallen is het noodzakelijk om de vernauwing van het bloedvat te verhelpen in het ziekenhuis. Na een dotter- of bypassoperatie kunt u bij ons revalideren.

Meer weten?
Bekijk hier de brochure ‘Verder lopen met etalagebenen’ of neem contact op met onze baliemedewerksters.