Shockwave therapie.

Voor wie?
Chronische pijn wordt vaak veroorzaakt door ontstekingen of verkalkingen van pezen of slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of ‘spierknopen’ (trigger points) kunnen veel pijn veroorzaken

Een shockwave behandeling kan voor u de geschikte therapie zijn bij onder meer de volgende klachten:

  • Slijmbeurs of peesaandoeningen, mét of zonder verkalking in schouder.
  • Hielspoor (fasciitis plantaris).
  • Tennis- of golferselleboog (epicondylitis).
  • Springersknie (apexitis).
  • Achillespeesklachten (achillodynie).
  • Scheenbeenontstekingen (shinsplints).Klik hier voor actueel nieuws.

Wat is het doel?
Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT) is een innoverende behandelmethode voor ontstekingen of verkalkingen van pezen of slijmbeurs. Met deze therapie kunnen we de oorzaak van de pijn rechtstreeks bestrijden, zonder medicatie of chirurgie. Het kan dus een goed alternatief zijn voor een operatieve ingreep. Shockwave therapie kan soms al na één of twee behandelingen succesvol blijken. Dit is niet alleen in de praktijk bewezen, maar ook in wetenschappelijke studies.

Hoe ziet het programma eruit?
De behandeling begint met een intake. Hierbij voert uw fysiotherapeut een lichamelijk en echografisch onderzoek uit. Dit geeft een goed beeld van de conditie van uw pezen en de exacte
locatie van eventueel kalk. Deze zone wordt vervolgens blootgesteld aan shockwave-pulsen, met een variabele frequentie van één tot vier per seconde. Het totaal aantal pulsen bedraagt 1000 tot 1500. Wij maken hierbij gebruik van een geavanceerd ESWT-systeem, dat aan alle eisen voldoet. De korte behandeling, die vijf tot tien minuten duurt, kan gevoelig zijn. Daarom kunt u vooraf de regio met ijs koelen. Na één tot maximaal vijf shockwave sessies evalueert u de resultaten met uw fysiotherapeut. Hierna werkt u een oefenprogramma af. Is de therapie afgerond? Dan stuurt uw fysiotherapeut een eindrapportage naar de verwijzend arts.

Hoe zit het met de vergoeding?
Hoewel er onderhandelingen met verzekeraars lopen, wordt de behandeling in het algemeen niet vergoed. Er geldt daarom een eenmalige eigen bijdrage. Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt het lichamelijk onderzoek uiteraard wel vergoed, evenals de evaluatie en eventuele oefentherapie. U kunt altijd informeren naar de te verwachten kosten van uw specifieke behandeling.

Meer weten?
Voor eventuele vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met onze assistentes.